vineri, 3 august 2012

Lacul Colibita - accesibil din E 58, pe un drum asfaltat  (17km), dar putin denivelat, zona va ofera o imagine impresionanta, recomandat amatorilor de liniste si pescuit.

Dealul cu melci - accesibil direct din DN 762 Campeni - Vidra - Avram Iancu, comuna Vidra de Sus,

 
Cascada Pisoaia - o cadere de apa de 18 m,La 500 de metri de drumul national 762 Campeni - Vidra  - Avram Iancu, din Comuna Vidra.





Ghetarul Scarisoara - 36m lungime, temperatura -1, accesul se face din DN 75 Campeni - Stei, comuna Garda se Sus, pe un drum de 18 km (peisajul este impresionant), asfaltat, dar putin denivelat, nu foarte lat (o banda si jumatate, pe traseu puteti intalnii si camioane care transporta busteni, asa ca mare grija in curbe ), se poate ajunge si din drumul national ce leaga localitatile Huedin  de Albac pe un drum de piatra de 10 - 15 km, programul de  vizitare este pana la ora 17, taxa intrare 7 lei.




Groapa Ruginoasa - traseul este accesibil din drumul national ce leaga localitatile Arieseni de Vartop, traseul de 20 de minute, este unul destul de dificil, urcus abrupt in trepte, dar cu putina vointa se poate parcurge fara probleme, ceea ce vei descoperi este impresionant, o imagine incredibila. Atentie: nu va apropiati foarte mult de margini, terenul inca este instabil.

Cascada Varciorog - cu o cadere de 18m, aflata la 3.5 km de drumul national ce trece prin localitatea ARIESENI,  Jud Alba, distanta parcursa in aproximativ 1 - 1.5 h, pe un drum forestier usor de parcurs.




joi, 2 august 2012

Cetatea Deva - aflata la aproximativ 1000 m altitudine, accesul se face cu ajutorul unui lift modern, taxa dus-intors este de 10 lei, ofera o imagine spectaculoasa asupra orasului,





Castelul Corvinilor, este situat in orasul Hunedoara, este un obiectiv interesant, daca va aflati in zona nu-l ratati.




Transalpina -  soseaua aflata  la cea mai  mare altitudine din Romania, ajunge in anumite zone pana la 2000 de metri altitudine, daca se intra dinspre Ranca primii 30 de km sunt spectaculosi, atentie, daca sunteti mai sensibili, nu va recomand, este un drum superb dar solicitant.



duminică, 13 mai 2012

In cele ce urmeaza va voi prezenta alte locuri ce nu trebuie ratate in cazul in care ati ajuns in  Maramures, imaginile nu au nevoie de comentarii, vorbesc de la sine:

- Manastirea Barsana: un loc mirific(cea mai frumoasa Manastire din Romania dupa parerea mea, si am vazut cateva zeci), aflata la 60  de km de Viseul de Sus, calitatea drumului fiind foarte buna.






- Cascada cailor aflata  in localitatea Borsa la 25 de km de Viseul de Sus, calitatea drumului este buna, accesul catre cascada se face cu telescaunul, pretul biletului este de 10 - 15 lei, si de la telescaun o plimbare de 15 minute (mers lejer), te duce la cascada. De la capatul telescaunului poti merge pe traseu spre lacul Stiol, un drum de 2 ore, noi nu am ajuns la lac , intrucat ploaia si temperaturile scazute nu ne-au permis (sfarsitul lunii iulie aproximativ 5-7 grade Celsius). recomand celor care vor incerca acest traseu sa aiba in rucsac haine groase si pelerine de ploaie, deoarece vremea este foarte schimbatoare.













 - Daca ati vizitat toate aceste locuri si va mai ramas timp liber, va recomand Cimitirul Vesel din Sapanta, Inchisoarea de la Sighet (nu este un loc tocmai placut, dar ne face constienti de istoria noastra, pe care o uitam, s-au nici nu o cunoastem), aceste obiective nu le-am vizitat, daca pentru primul nu am vrut sa-l vizitam pentru cel de-al doilea am regretat  ca l-am ratat.



vineri, 30 martie 2012

Ziua a doua: dupa ce in prima seara ne-am cazat in Turda la o pensiune modesta (Gil), nerecomandata turistilor pretentiosi, dar am fost multumiti ca am avut unde sa ne ohihnim. In Turda , viata este monotona, nu exista prea multe locuri  de distractie, asa ca nu zaboviti. A doua zi am  plecat spre al doilea obiectiv pe care vroiam sa-l vizitam in localitatea Cheia, la 10 - 12km V de Turda, un loc incredibil, si oarecum ingrujit. Cheile turzii, un traseu de 80 - 90 de minute dus - intors, pe malul apei, pe langa peretele muntelui si chiar podete din franghii. ATENTIE: daca ajungeti in zona, nu ratati ocazia, si vizitati cheile (taxa de intrare 3 lei).


   - Fotografie realizata in centrul orasului Turda

Dupa ce vizitam cheile, plecam spre Viseul de sus (MM), ati ghicit, pe vestita A3, Turda - Gilau, una din putinele sosele din Romania cu care te poti lauda, o autostrada cu urcusuri si coborasuri (singura din tara, nu ca am avea prea multe), sunt fascinat si... aaa  se vede capatul, am ajuns la Floresti, langa Cluj, traversam orasul, ajungem in localitatea NOKIA (Jucu) si ne continuam drumul Gherla - Dej - Beclean, la Beclean facem stanga spre Salva, Moisei (80 - 90), calitatea asfaltului lasa de dorit, nu este rupt, dar nici excelent asa ca aveti grija, se poate merge cu 70 - 80 km/h.
  Dupa aproximativ 7 - 8 ore de condus si 250 - 300km, am reusit sa ajungem la destinatie, in Viseu, locul care ne va gazdui in urmatoarele zile, la pensiune Nagy, un loc superb pe care-l recomand  tuturor, mofturosi s-au nu, cu gazde primitoare si oricand la dispozitia ta. Am ramas uimit sa vad ca grupul nostru era singurul grup de romani cazati la pensiune, in rest fiind ocupata de turisti polonezi, austrieci, germani, cehi, etc.
  Dam o tura prin micul oras (Viseul de sus), nu prea ai ce sa vezi, decat zeci de camioane cu lemne, si cam atat.
  Ziua a treaia: plecam de dimineata spre mocanita (tren cu aburi, vechi de 100 de ani), ajungem la gara, cumparam bilete (45 lei), in "gara, e o nebunie de nedescris", aglomeratie, doua trenuri, nu stie nimeni care pleaca, urcam in vagoane, coboram , ne indreptam spre celalalt, iar coboram, ne urcam in primul, surpriza vor pleca ambele la interval de 30 de minute. Suntem nerabdatori, in sfarsit se urneste.... uau peisajul este mirific dar ..... surpriza vagonul din fata deraiaza ( va recomand sa nu va ridicati de pe locuri, dar daca totusi o veti face, ati face bine sa va tineti bine, caci in momentul deraierii, vagonul se zdruncina serios), dupa 20 de minute "nasii" repun vagonul pe sine si ne vedem de drum, peisajul este incredibil, parca m-am trezit in urma cu 100 de ani, calatoria asta merita toti banii.





     Dupa 2 ore de popas la capat de linie, ne intoarcem spre gara, doar ca acum trenul coboara, fumul de la lemnul ars, folosit drept combustibil ne "incanta" nespus ochii si nasul, hainele miroseau ingrozitor a fum, dar a meritat.

Romania frumoasa

        Dragi prieteni, am creat acest blog din dorinta de a arata celor ce sunt interesati de frumusetea plaiurilor mioritice, celor care cred ca le-au vazut pe toate si celor care cred ca Romania nu este decat o tara plina de infractori. Romania are foarte multe locuri pe care multi dintre noi nu le-au vazut si de care nici nu au auzit, as dori ca tuturor celor care cred asta sa le trezesc macar curiozitatea de a vedea locuri minunate in propria tara.

joi, 22 martie 2012



      Va voi prezenta in cele ce urmeaza un traseu minunat in frumoasa noastra tara, in speranta ca  precizarile mele vor fi de ajutor celor care isi fac planuri de vacanta pentru zonele vizitate de mine.
  Ziua1: Intr-o dimineata calda de sfarsit de iulie (stiu, suna a compunere de clasa a patra), imi dau intalnire cu gasca de calatori prin Romania, ne intalnim la benzinaria Petrom (iesirea spre A1), la ora 5, pe jumatate adormiti, facem plinul la "limuzine" si pornim linistiti si fara graba, caci am plecat in vacanta si vrem sa ajungem intregi acasa. Prima destinatie (Salina Turda).
  Masinile inghit km dupa km, prima oprire Dedulesti (Dealu Negru) prietenii stiu de ce , infulecam cativa mititei si ne vedem de drum, pe Valea Oltului, se lucreaza, ne asezam la semafor, dupa zece minute  ne urnim din loc si cu putin noroc caci era deabia ora 8  reusim sa trecem si ne vedem de drum. Prima oprire in drumul spre Turda o facem la Sibiu, oras pe care-l vizitasem in urma cu zece ani, dar ceea ce vedeam acum era .....! minunat e un cuvant prea mic pentru a descrie un oras atat de frumos. Este ora 9, vizitam centrul vechi, care ne vrajeste cu frumusetea lui, vrem sa vizitam muzeul Brukenthal, dar surpriza, programul de vizitare incepe la 10, prea tarziu pentru programul mostru.
Plecam din Sibiu, mandrii ca avem si noi in tara un oras minunat, care poate rivaliza cu marile orase europene, plecam spre Turda, pana la destinatie, surpriza trafic cumplit in Sebes, reusim sa scapam "onorabil" doar 30 de minute pierdute si nevedem de drum. Ajungem in Turda, cautam salina, ajungem la ora  13, atentie programul este pana la 15. Intrucat in salina sunt doar +2 grade celsius ne echipam cu haine groase, pentru ca in gasca suntem doar frigurosi, cumparam bilete 15 lei si incepem coborarea , frigul se simte de la prima usa deschisa si ne taie cheful de vizitare, dar ne revenim rapid si incepem coborarea spre galerie.

 Dupa ce strabati galeria se ajunge la lifturile din sticla, minunat, nu te astepri sa gasesti ceva atat de modern la 100 de metri sub pamant.
Jos se afla lacul, cu barcute terenuri de sport leagane, dar toate contra cost.

Romania frumoasa

        Dragi prieteni, am creat acest blog din dorinta de a arata celor ce sunt interesati de frumusetea plaiurilor mioritice, celor care cred ca le-au vazut pe toate si celor care cred ca Romania nu este decat o tara plina de infractori. Romania are foarte multe locuri pe care multi dintre noi nu le-au vazut si de care nici nu au auzit, as dori ca tuturor celor care cred asta sa le trezesc macar curiozitatea de a vedea locuri minunate in propria tara.